12 rekattır.İki rekatta selam verilir.Her rekatta fatihadan sonra 3 adet Kadir Suresi ve 12 İhlası Şerif okunur. Namazdan sonra 7 Selati Ümmiye okunup secdeye varılır.Selati Ümmiye şudur:”Allahümme salli ala seyyidina Muhammedi’n-nebiyyi’l-ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.” Secdede 70 defa ;”Sübbuhun Kuddusün rabbüna ve rabbü’l-melaiketi ve’r-ruh okunur.
Secdeden kalkıp bir defa ;”Rabbiğfir verham ve tecavez amma ta’lem.İnneke ente’l-eazzü’l-ekrem”denilir.Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa “Subbuhun kuddusün rabbüna ve rabbü’l-melaiketi ve’r-ruh” okunur.Secdeden kalkıp dua edilir.
Dua anında Allah’a şu şekilde iltica etmelidir:”Allahümme barik lena recebe ve şa’bane ve belliğna ramazan.” Cuma günü öğle ile ikindi arasında 2 rekatta bir selam verilerek namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha,7 Ayetül Kürsi,5 İhlas,5 Felak,5 Nas Suresi okunur.
Namazdan sonra 25 defa “ La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azimil kebiril müteala” 25 defa estağfurullahel azim ve etubu ileyk”diğerek istiğfar ve sonrada dua edilir.
Hasan Basri’den rivayet recepin 27.günü öğle ikindi arasında 4 rekat namaz kılardı. Her rekatta 1 Fatiha,1 Felak,1 Nas,3 kere Kadir Suresi ve 2 kere İhlas okurdu ve ikindi nazmına kadar da dua ederdi.
Receb ayı hayırlara vesile olsun
Rahmete, merhamete ve affa vesile üç aylara eriştik.
Cenab-ı Hakk (c.c.) hayırlara vesile olmasını tüm ümmeti Muhammed'e (s.a.v.) nasib eylesin.
Tevbe Sûresi'nin 36. ayetinde; "Gerçek manasıyla; Allah'a göre, yeri ve semaları yarattığı günden bu yana Allah'ın Kitabı'nda aylar on ikidir. Bu aylardan dört tanesi, saygı gösterilmesi gereken aylardır" buyurulmaktadır.
Üç ayların ilki olan Receb ayı; Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ile beraber Allah'ın haram kıldığı aylardandır.
Malik b. Enes'ten naklen Humeyd Tavil, Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu anlattı: "Receb Allah'ın ayıdır, Şaban Benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır."
Resûlullah Efendimize (s.a.v.) soruldu: "Ya Resûlallah, Receb ayı için 'Allah'ın ayı' diye anlatmanızın sebebi nedir?"
Hz. Peygamber, "Çünkü bu ayda özellikle mağfiret boldur" buyurdu.
"Bu ayda Allah-u Teâlâ, peygamberlerinin tevbelerini kabul buyurmuştur. Allah-u Teâlâ bu ayda, peygamberlerini düşmandan korumuştur" diye buyurdu.
Evet, Receb ayı mağfirete, tevbelerin kabulüne vesiledir.
Hz. Peygamber, Receb ayına girdiğinde, "Allah'ım, bize Receb ve Şaban ayında bereket ihsan eyle; uğurlu kıl. Bizi, Ramazan ayına kavuştur" diye dua ederdi.
Abdülkadir Geylani Hazretleri'nin "Gunyetü't-Tâlibîn" adlı eserinde Receb ayına 'Asamm' adı verildiği yazılıdır.
Asamm denmesinin nedeni, Receb ayının, kulların eza ve hatalarını duymamasındandır. Daima iyilikleri duyar.
Allah-u Teâlâ onu senin hatalarından yana sağır eylemiştir. Kıyamet günü senin aleyhine şahitlik etmez.
Yine Receb ayı için "Şehrullahi'l-Esabb" denilir.
Allah-u Teala, bu ayda kullarına öyle ikramlar eder, öyle sevaplar verir ki; onları hiçbir göz görmemiştir, kulaklar duymamıştır, bir beşerin kalbine onların ne olduğunu anlamak dahi gelmemiştir.
Ve Receb ayına "Şehrü'l-Mutahhar" denilmektedir. Receb ayı kendisinde oruç tutanları günahlarından ve hatalarından temizler.
Mazinî, İmam Hasan Efendimizden (r.a.) şöyle rivayet eder:
"Receb ayında oruç tutunuz. Zira Receb ayında oruç Allah-u Teâlâ'nın tevbeleri kabulüne bir sebeptir."
Selman-ı Farisi, Hz. Peygamberimizin şöyle buyurduğunu nakleder:
"Bir kimse Receb ayında bir gün oruç tutarsa bir yıl oruç tutmuş gibi olur; bin köle azat etmiş kadar sevap alır. Bir kimse Receb ayında bir sadaka verir ise bin altın sadaka vermiş gibi sayılır. Allah-u Teâlâ onun bedenindeki her tüy için bin iyilik yazar; bin misli derecesini yükseltir, bin kötülüğünü de siler."
Allah Resûlü, Receb ayında tutulan oruç konusunda cennetteki bir ırmaktan bahis buyurur:
Musa b. İmran, Enes b. Malik'ten nakleder:
Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Cennette bir ırmak vardır, bu ırmağın adı Receb'dir. Sütten daha beyaz, baldan daha tatlıdır. Bir kimse Receb ayında bir gün oruç tutar ise, Allah-u Teâlâ kendisine o ırmaktan içirir."
Bizi bu zaman dilimine sağ ve selametle eriştiren Rabbimize bu lütufları bize ikram ettiği için ne kadar şükretsek azdır.
Abdulkadir Geylani Hazretlerinin Gunyetü't-Talibin eserinden Receb ayının ve Regaib gecesinin fazileti hakkında bilgileri paylaşalım:
Hz. Muhammed (s.a.a.), "Receb Allah'ın ayıdır; Şaban Benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır" buyurunca, Resulullah (s.a.a.) Efendimize soruldu: "Ya Resulullah! Receb ayı Allah'ın ayıdır, diye anlatmanızın sebebi nedir?"
Şöyle buyurdu: "Çünkü bu ayda özellikle mağfiret boldur. Bu ayda, halkın kan dökmesine mani vardır. Bu ayda, Allah-ü Teâlâ, peygamberlerinin tövbelerini kabul buyurmuştur. Allah-ü Teâlâ bu ayda peygamberlerini düşmanlarından korumuştur. Bir kimse, Receb ayını oruçlu geçirirse Allah-ü
Teâlâ üç şeyi onun için gerekli kılar. Şöyle ki:
- Geçmiş günahlarının tümünü bağışlar.
- Kalan ömrünün temiz geçmesini temin eder.
- Büyük huzura çıkılan kıyamet gününün susuzluğundan da onu emin kılar."
Ashaptan bazıları buna güçlerinin yetmeyeceğini söyleyince. Resûlullah (s.a.a.), "O halde, ilkinden bir gün, ortasından bir gün, sonundan da bir gün tutarsın. Böyle ettiğin takdirde, ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun. Zira yapılan iyilikler on misli sevap getirir. Ancak, siz Receb ayının ilk cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyesiniz. O öyle bir gecedir ki; melekler o geceyi Regaib diye anlatırlar.
Şöyle ki: O gecenin üçte biri geçtiği zaman; semalarda ve yerlerde ne kadar melek varsa, hemen hepsi, Kâbe ve civarında toplanır.
Allah-ü Teâlâ onların haline muttali olur ve şöyle buyurur:
- Ey meleklerim, ne dileğiniz var ise, benden dileyin.
Melekler şöyle derler:
- Rabbimiz, Senden dileğimiz odur ki, Receb ayında oruç tutanları bağışlayasın.
Onların bu dileği üzerine, Allah-ü Teâlâ şöyle buyurur:
- Bu dileğinizi yerine getirdim." (Abdulkadir Geylani, Gunyetü't-Talibin, s. 550, 8. fasıl).
NOT:Recep ayında dualar makbuldur.Bu ayda bol bol dua edilmesini tavsiye ederiz. Selam ve dua ile Allah ibadetinizi kabul eylesin.